Intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?

Laptele si alte produse lactate (ex: iaurtul, inghetata si crema de vanilie) contin un tip de zahar numit lactoza. In mod normal, corpul uman descompune lactoza cu ajutorul enzimei numite lactaza. Fara destula lactaza, o persoana poate avea simptome ale malabsorbtiei precum durerea abdominala si diareea. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de intoleranta la lactoza sau deficienta de lactaza.

Forma severa a acestei afectiuni – cunoscuta ca intoleranta primara la lactoza (cand copilul nu produce lactaza din nastere) – este mai putin intalnita. Intoleranta primara la lactoza se petrece de obicei in randul adultilor ca urmare a scaderii nivelului de lactaza odata cu varsta. Intoleranta secunodara la lactoza se poate declansa temporar dupa o criza de gastroenterita, de exemplu, dar de obicei, se amelioreaza dupa cateva saptamani odata cu vindecarea mucoasei intestinale. Poate fi declansata si ca urmare a unei rani la nivelul intestinului subtire (operatii, boala celiaca).

Simptome

Multe persoane cu intoleranta la lactoza au un nivel anume de toleranta, care le permite sa consume lactoza cu simptome minime. Simptomele intolerantei la lactoza includ:

  • Durere abdominala
  • Umflaturi abdominale
  • Flatulenta
  • Diaree

Simptomele intolerantei la lactoza sunt confundate adesea cu simptomele Sindromului de Colon Iritabil. Nu toate persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil au intoleranta la lactoza; de cele mai multe ori, sufera de intoleranta la cantitati mari de grasime. Aceasta afectiune poate fi confundata cu intoleranta la lactoza intrucat unele lactate sunt bogate in grasimi. Intoleranta la lactoza este diagnosticata cu ajutorul testului hidrogenului expirat.

Tratament

Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma cantiati mici din substanta, fara efecte negative. Anumite produse lactate (branza, smantana, unt si margarina) sunt in mod natural sarace in lactoza si pot fi tolerate in canitati mici de catre persoanele cu aceasta afectiune. Laptele si iaurtul sunt surse importante ale multor nutrienti (ex: calciu), prin urmare variantele fara lactoza ale acestor produse sunt o alegere inspirata. Cu toate acestea, exista multe persoane cu o sensibilitate ridicata, care trebuie sa evite lactoza complet.

  • Lactoza ascunsa –Printre alimentele care pot contine lactoza ascunsa se numara: biscutii si torturile, cerealele procesate pentru mic-dejun, sosul de branza, supele crema, crema de vanilie, ciocolata cu lapte, clatitele, ouale ochi, quiche, painea si margarina.

Cum pot fi de folos produsele ORGRAN?

Intreaga gama de produse ORGRAN este potrivita pentru persoanele cu sensibilitate la lactate. Produsele ORGRAN sunt lipsite de lactate, oua, lactoza, cazeina si lapte. Cei care vor sa urmeze o dieta sanatoasa, se pot bucura de beneficiile cerealelor alternative prin intermediul gamei de paste, paine uscata, paine si mixuri pentru copt, cereale pentru micul-dejun si biscuiti.